Veelgestelde Vragen

Uw donatie wordt besteed aan het opzetten en uitbouwen van de micro-onderneming. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld training in een vak, het geschikt maken van de locatie voor het bedrijf en het kopen van gereedschap en producten. Indien de micro-onderneming meer dan 250 euro kost legt Harapan Baru zelf het resterende bedrag bij.

Ja, uit onderzoek* blijkt dat veel mensen met een beperking in Indonesië nog steeds geen toegang hebben tot de arbeidsmarkt. Zo heeft 25% geen scholing gehad, zit 49% zonder werk thuis en van de mensen die wel werken doet het merendeel ongeschikt werkt.

Alhoewel Indonesië wetgeving heeft die discriminatie tegen moet gaan, is deze vaak niet geïmplementeerd op regionaal niveau. Hierdoor blijft discriminatie en uitsluiting mogelijk. Zo worden mensen met een beperking vaak niet aangenomen en worden zij vaak uitgesloten van micro-kredieten door officiële instituten.

Door mensen met een beperking een micro-onderneming op te laten zetten kunnen wij hen helpen zichtbaar te worden. Te laten zien aan de maatschappij dat zij wel mee kunnen draaien en de moeite waard zijn om in te investeren.

Daarnaast ontlast het familie en cliënt, doordat zij nu zelf inkomsten hebben. Verder geeft het hebben van micro-onderneming ook weer mogelijkheden om nieuwe sociale contacten op te bouwen. Ook biedt het vaak een mentale boost (ik kan wel meedoen, ik ben het waard!) en zorgt het ervoor dat de deelnemer dagbesteding heeft.

*Adioetomo, S.M, D. Mont and Irwanto. 2014. Persons with Disabilities in Indonesia: Empirical Facts and Implications for Social Protection Policies, Jakarta, Indonesia, Demographic Institute, Faculty of Economics, University of Indonesia in collaboration with Tim Nasional Percepatan Penanggulangan Kemiskinan (TNP2K), Jakarta, Indonesia.

Onze cliënten:

  • zijn tussen de 16 en 65 jaar oud.
  • hebben een beperking, maar zijn nog in staat om te werken.
  • hebben op dit moment geen werk of dagbesteding.
  • hebben de motivatie om een micro-onderneming op te zetten.
  • komen uit arme families.

Daarnaast hebben wij een aantal criteria ’s die de cliënt een hogere prioriteit kunnen geven, zoals alleenstaande ouders of deelnemers die onder de armoedegrens leven.

De deelnemer kan na deelname nog steeds gebruik maken van onze diensten, waaronder:

  • Micro-kredieten zonder rente of administratieve kosten,
  • Het netwerk van micro-ondernemers dat wij hebben; bijvoorbeeld door producenten met verkopers te linken,
  • Meedenken wanneer de deelnemer zijn micro-onderneming wil uitbreiden of wanneer er problemen zijn,
  • Bijeenkomsten die Harapan Baru voor zijn micro-ondernemers houdt.

Dit is mogelijk. Ondernemen brengt risico’s met zich mee en niet elke deelnemer zal uiteindelijk succesvol een onderneming kunnen opzetten. Wij proberen de risico’s echter zo klein mogelijk te houden door de deelnemer uitgebreid te coachen en ondersteunen.

Dit is uiteraard mogelijk. U kunt uw brief in het Nederlands of Engels naar info@harapan-baru.com sturen. Wij zullen dan de brief voor u naar het Indonesisch vertalen en naar de cliënt brengen.

U ontvangt een kort profiel nadat er een passende micro-ondernemer gevonden is. In de maanden dat wij de micro-onderneming opzetten zult u regelmatig een update ontvangen, met daarin foto’s, video’s en updates van de deelnemer. Aan het einde van het traject ontvangt u een eindevaluatie.

Ja. We evalueren één keer per jaar om te kijken of de investeringen voldoende zijn. De prijzen voor producten gaan tenslotte elk jaar omhoog door inflatie. Daarom moeten wij soms het bedrag verhogen, het helpt tenslotte u, ons en de deelnemers niet als wij maar half werk leveren. Als wij de prijzen moeten verhogen gaan wij uiteraard op tijd met u in overleg.

U kunt de sponsoring stopzetten via een e-mail naar aalten@harapan-baru.com. Het is ook mogelijk om de sponsoring over te zetten naar een familielid, collega of ander bedrijf. Neem ook hiervoor contact op met aalten@harapan-baru.com